Carnavalul de la Rio

Cand spui Rio de Janeiro te gandesti instantaneu la Carnavalul de la Rio cu faimoasele parade ale scolilor de samba, la plajele Copacabana si Ipanema sau nu mai putin vestitul stadion Maracana.

Carnavalul de la Rio este fara indoiala unul din evenimentele cele mai mediatizate pe plan mondial in fiecare an, ce ofera mai multe distractii, incluzand faimoasele parade ale scolilor de Samba in sambodrom si bine cunoscutele blocos de carnaval care strabat intreg orasul. Cele mai faimoase sunt: 
Trupa Cordao do Bola Preta: paradele acestei scoli se pot vedea defiland in centrul orasului fiind cea mai reprezentativa scoala .
Suvaco do Cristo: Parada care poate fi vazuta defiland in Gradina Botanica chiar pe sub bratul lui Cristo Redentor.
Samba isi are originile in Africa, dar a fost descoperita in Brazilia. Este o combinatie intre dansurile africane, indiene si iberice. Carnavalul de la Rio a devenit popular incepand cu anul 1830.

Rio de Janeiro (insemnand Raul de Ianuarie) este faimos nu numai pentru plajele sale cu hoteluri aliniate (Copacabana, Ipanema, Tijuca Barra), ci si pentru imensa Statuie a lui Isus Cristos Mantuitorul (pe Muntele Corcovado). Zona sudica din Rio este formata din mai multe cartiere, printre care Sao Conrado, Leblon, Ipanema, Arpoador, Copacabana si Leme care compun faimoasa linie de coasta a orasului. Golful in care este situat Rio (Golful Guanabara) a fost descoperit de europeni pe 1 ianuarie 1502 prin exploratorul portughez Gaspar de Lemos. Rio de Janeiro a fost capitala Braziliei din anul 1764 pana in anul 1960, cand guvernul a fost transferat la Brasil

Carnavalul de la Venetia

Principalul oraş al regiunii Veneto şi al Italiei nord-orientale, Veneţia a fost declarată de UNESCO, în anul 1979, patrimoniu al umanităţii. Farmecul straniu al înfăţişării acestui oraş cu “străzi” de apă, puterea economică şi, în consecinţă, şi politică, faima artistică, arta, arhitectura, firea locuitorilor plini de mândrie (şi pe bună dreptate), i-a făcut pe oameni să-l admire atât de pătimaş, de-a lungul vremii.

Date fiind toate aceste minunăţii, Veneţia este un oraş foarte aglomerat, având ciudata însuşire de a avea pe tot parcursul anului mult mai mulţi vizitatori decât locuitori. Fluxul de turişti atinge cifre ameţitoare: aproximativ 15 milioane anual.

Un alt motiv pentru care năvala de “invadatori” este în fiecare an mai amplă este Carnavalul de la Veneţia, poate cel mai faimos din Europa.

Din cele mai vechi vremuri, Carnavalul veneţian a fost o sărbătoare magică ce s-a răspândit asupra întregului oraş.

Festivalul din Veneţia datează încă din anul 1296, când Senatul Republicii Veneţia a declarat Carnavalul un eveniment oficial. Încă de atunci veneţienii îşi făceau singuri măştile şi costumele pe care le purtau la paradă şi la petreceri, iar identitatea, sexul şi statutul social pur şi simplu nu mai existau. Este festivalul care celebrează trecerea de la iarnă la primăvară, o perioadă în care totul pare realizabil şi perfect posibil, inclusiv iluzia că şi cei mai săraci oameni pot deveni cei mai puternici cu ajutorul măştilor. După o întrerupere de peste două secole, tradiţia Carnavalului din Veneţia a fost redescoperită de municipalitate în anul 1980, iar de atunci a avut loc anual şi s-a bucurat de un succes din ce în ce mai mare.

Pe urmele nabatienilor in Iordania

Iordania sau Regatul Hashemit al Iordaniei, asa cum se numeste oficial, este o țară din Orientul Mijlociu situată între Israel și Arabia Saudită si reprezinta mai mult decat Petra si Wadi Rum. In Iordania, au fost descoperite printre cele mai timpurii reprezentări sculpturale umane (statuile de la ‘Ain Ghazal – 7250 î..Hr); în 2000 î.Hr., teritoriul a fost ocupat de triburile nomade semite ale amoniților;

Istoria bogată a Iordaniei este reprezentată foarte bine de cele cinci obiective UNESCO, care fac parte din patrimoniul cultural al umanității – locul Botezului lui Isus (Betania dincolo de Iordan), ruinele orașului Petra, cetatea Q’useir Amra, situl arheologic de la Um er-Rasas, zona protejată Wadi Rum;
tradițiile culturale ale beduinilor din zona Petra și Wadi Rum sunt incluse și ele în patrimoniul imaterial al umanității; 

Capitala și cel mai mare oraș este Amman – în sec. XIII î.Hr amoniții îi spuneau Rabbath Ammon, iar în timp a rămas doar Ammon; în perioada ptolemeică (sec III î.Hr.), orașul a fost cunoscut drept Philadelphia, care în greacă înseamnă “Orașul dragostei frățești”.

Plimbare cu balonul in Cappadocia

Cappadocia este regiunea situata in inima Anatoliei, la 733 km de Istanbul, intre Kayseri si Aksaray, in apropierea orasului Nevșehir.

Pentru noi, europenii, si nu numai, regiunea trebuie sa fie in top 10 locuri de vizitat in viata;  pana sa zburam peste mari si tari sa vedem Machu Pichu sau Marele Canion, Capadoccia e la o aruncatura de bat, iar formatiunile create aici de natura justifica includerea zonei in patrimoniul unesco si explica cele 2 milioane de turisti pe care Kayseri, Goreme, Urgup si Nevsehir – cele cateva orasele din zona- le primesc anual;

toti acesti turisti se trezesc in vacanta la 4 dimineata ca sa urce in unul din cele peste 100 de baloane cu aer cald care se ridica in fiecare zi fara vant la rasaritul soarelui si care ii vor plimba peste Cappadocia.

Pentru cei mai putin curajosi si care nu se pot aventura in calatoria cu balonul, exista varianta mult mai comoda de a vizita zona cu autocarul, o excursie de 1 zi pe care ghizii locali incearca sa o faca cat mai placuta si mai atractiva, fiind o experienta la fel de memorabilia ca si cea din balon.

Iar pentru cei care au mai mult timp sa petreaca in zona, hotelurile si restaurantele, multe dintre ele aflate in vechile asezari sapate in piatra, ofera tot confortul si ospitalitatea de care se pot bucura toti cei care aleg sa petreaca vacanta aici.

 

Safari in Tanzania & plaja in Zanzibar

Experienta unui safari in Africa trebuie traiata macar o data in viata. O călătorie în Africa îți schimbă percepția asupra vieții. Este ca și cum ritmul bătăilor inimii s-ar reduce la jumătate, agitația tehnologică aproape dispare. Tanzania are multe parcuri nationale, dar cu siguranta cele mai cunoscute sunt Serengeri, Manyara, Tarangire si Ngorongoro – un parc național situat în craterul unui vulcan cu un diametru de 19 km și o adâncime de 600 m. Este cea mai mare căldare vulcanică intactă din lume formată prin prăbușirea în interior a vulcanului în urmă cu 2 milioane de ani. Aici poti intalni the Big 5: leul, bivolul african, leopardul, rinocerul si elefantul. Animalele sunt obișnuite cu prezența mașinilor de safari, nu fug de ele, de aceea sentimentul este că devii parte cumva din decor. Șoferii mașinilor de safari, ghizii locali, sunt extrem de buni observatori, identifică animalele mai rare de la foarte mare distanță și știu să se coordoneze unii cu alții astfel încât toți turiștii să poate trăi întâlnirea cu acestea.

O alta experienta autentica este vizita unui sat din tribul Maasai; Maasai people sunt unul din cele peste 120 de triburi din Tanzania, singurul căruia i se permite să trăiască în parcurile naționale pentru că a dovedit că o poate face în armonie cu animalele sălbatice. Se hrănesc cu carne, lapte și sânge de bovine și trăiesc din creșterea de animale (capre și bovine) și în vremurile bune și din vizita turiștilor.

Si ca excursia in Africa sa fie cu adevarat completa, cateva zile de plaja in Zanzibar, insula mirodeniilor si a lui Freddy Mercury, iti va completa imaginea despre acest colt de lume considerat, pe buna dreptate, exotic.

Craciun in tara lui Mos Craciun

Cand auzi Laponia, inevitabil te gandesti la un taram inghetat, la Mos Craciun si spiridusi, la reni si la clipele copilariei.

Ascunsa in strafundurile Finlandei, in adancurile Cercului Polar, printre paduri pline cu zapada, patria lui Mos Craciun este un taram de basm, desprins parca dintr-o carte de povesti. Si indiferent unde ai fi petrecut Craciunul pana atunci, cea mai frumoasa atmosfera nu poate fi altundeva decat acasa la Mosu’, in satul din indepartata Laponie, unde cei mici si cei mari se vor convinge ca Mos Craciun exista cu adevarat.

Traieste cel putin o data in viata o astfel de poveste de iarna alaturi de cei mici, acasa la Mos Craciun, in Laponia!

Aurora Boreala in Islanda

Aurora boreala este una dintre cele mai minunate creații ale naturii. Aproape toți cei care vizitează Islanda în lunile de iarnă visează să o vadă.

Aurora boreală este un fenomen luminos care are loc în apropierea polilor magnetici. Acest fenomen din emisfera nordică se numește Aurora boreala (de la zeița mitologică a zorilor Aurora și zeul vântului de nord Boreas), iar în sud Aurora australă.

Culturile care trăiesc în zona aurorelor boreale au încercat să explice originea acestui fenomen într-un mod rațional. Unii vikingi au văzut în ei semnele date de zei, iar alții au văzut puntea dintre lumea zeilor și lumea muritorilor (Bifröst). Unii islandezi au văzut aurora ca un prevestitor al viitoarelor evenimente meteorologice.

Aurora își are originea în Soare, care, ca urmare a exploziilor, emite fluxuri de particule încărcate în spațiu în spațiu vântul solar. După ce ajunge în atmosfera Pământului, această sarcină reacţionează cu ea, creând un fenomen de lumină unic.

E nevoie de cer complet întunecat pentru a vedea aurora nordică. In Islanda se poate vedea aprox 6 luni pe an – de la mijlocul lunii septembrie până la sfârșitul lunii martie (sau chiar începutul lunii aprilie).