venice, italy, boats-2451047.jpg

Italia

Sicilia este una dintre regiunile autonome ale Italiei şi cea mai mare insulă din Marea Mediterană cu o suprafaţă de 25.700 km² şi 5,1 milioane de locuitori. La nord se invecineaza cu Marea Tireniana, la est este despartita de pensula italiana prin stramtoarea Messina si este marginita de Marea Ionica, iar la sud – vest este despartita de Africa prin canalul Sicilia. Prinicipalele oraşe sunt Palermo, Catania, Messina, Siracusa, Marsala şi Trapani. Un oraş de mare importanţă esteTaormina.
Vulcanul Etna este situat în Catania. În nord, insulele Eoliene fac parte din punct administrativ din Sicilia, la fel ca şi insulele Egadi la est. Sicilia este cunoscută de peste 200 ani pentru producţia sa de cereale.
Minele din regiunea Caltanissetta au fost în secolul al XIX-lea mari producătoare de sulf, dar şi-au început declinul in anii 1950.
Napoli este un oras al entuziasmului nelimitat si al contradictiilor. Dificil de definit si in acelasi timp imposibil de ignorat, este un oras tipic sudului Marii Mediterane: indraznet, zgomotos si incantator. Aici, arhitectura barotica se strecoara confortabil printre strazile dickensiene, manastirile pline cu plantatii de citrice constituie un refugiu de la pietele aglomerate si palatele impunatoare care expun comori nepretuite in timp ce gospodinele negociaza pretul unor genti false marca Gucci.
Orasul Napoli este capitala provinciei Napoli, din regiunea Campania, sudul Italiei si cel mai mare oras din Italia de sud, si cu cei 1.000.470 de locuitori, reprezinta al treilea oras dupa  Milano si Roma. Se intinde pe coasta de vest a peninsulei Italice si se afla la o distanta de 190 km sud de Roma.
Amplasat pe golful cu acelasi nume, Napoli este situat intre doua zone cu activitate vulcanica: Muntele Vezuviu in est si Campli Flegrei in nord-vest.
Sardinia este o insulă din Marea Mediterană, situată între Italia, Franţa şi Tunisia, la sud de Corsica cu o suprafaţă de 24,090 km² şi o populaţie de 2,65 milioane. Era numită “Ichnusa” de fenicieni şi “Sandalyon” de greci datorită formei sale, în formă de urmă de picior.
Sardinia este o regiune din Italia. Capitala regională este Cagliari. Regiunea este subdivizată în patru provincii: Cagliari, Sassari, Nuoro şiOristano; au fost propuse încă patru provincii: Olbia-Tempio, Ogliastra, Carbonia-Iglesias şi Medio Campidano), care ar trebui să se formeze pe timpul acestei decase.
Insula conţine numeroase zone turistice extraordinare incluzând Costa Smeralda, Costa Paradiso şi Gennargentu. Faimoasă pentru plajele sale, bucata de pământ este bogată şi în alte locuri interesante.
Climatul este în principal mediteranean, cu o primăvară şi o toamnă în prinicipal mediteraneană, o vară fierbinte şi o iarnă blândă. Sardinia are mult de suferit din cauza încălzirii globale, care a produs în ultimii ani o secetă crescândă. Insula este bogată în resurse naturale, având protejate mii de specii pe cale de dispariţie.

Monaco este un magnet pentru cei in cautare de stralucire. Vizitatorii vin pentru viata de noapte plina de lumina, pentru hotelurile luxoase si restaurantele scumpe. Din 1949, de cand printul Rainier al III-lea a urcat pe tron in calitate de monarh absolut, el a transformat principatul sau intr-un mega business, extizandu-l atat pe verticala, cat si pe orizontala, cu zgarie-nori, transformandu-l intr-un Hong Kong al Mediteranei. Centrul vechiului Monaco, situat pe promontoriul franjurat al Rocher, este o zona imaculata de vile elegante, piete mici si incantatoare, si, desigur, o gramada de magazine de suveniruri.

Dincolo de port se afla Monte Carlo, cu fantasticul sau cazinou si cu impresionanta Opera, locuri ce nu trebuie ratate. Gradinile de palmieri din jurul cazinoului si minunatele terase care le inconjoara ofera privelisti foarte frumoase asupra Mediteranei.

Cel mai vechi si mai mare port al Frantei, Marsilia, este totodata un loc al placerilor, cosmopolit si in plina renastere culturala. Marsilia este considerata poarta Frantei catre Orientul Mijlociu si catre Africa de Nord. Bulevardul La Canebiere, o artera principala plina de viata, este locul unde magnatii occidentali si potentialii orientali s-au intalnit pentru prima data, in vreme ce corabiile lor acostau in port.

Pana destul de recent doar un mic sat pescaresc, mai usor de ajuns la el pe mare decat pe uscat, St. Tropez a devenit unul dintre punctele fierbinti pentru care este renumita Coasta de Azur.