Creta

Creta este fara indoiala insula emblema a greciei; chiar daca cretanii nu se considera greci si sunt foarte mandri de originea lor, atmosfera de aici nu difera cu mult de restul insulelor grecesti. Cu o clima perfecta, care le permite sa aiba un sezon touristic mai bine de 9 luni pe an, creta are atat de multe locuri si experiente de oferit, incat este o destinatie care trebuie bifata macar o data in viata.

Cele mai importante obiective turistice din Creta, care atrag milioane de turisti annual, sunt:

  1. Chania a fost construit pe ruinele vechii cetati Kydonia, unul dintre cele mai importante orase ale Cretei minoniene, iar multe dintre vestigii inca se regasesc aici. Orasul isi incanta vizitatorii cu arhitectura de influenta turceasca si venetiana, taverne si terase, strazi pavate si biserici cu turnuri albe. 
  2. Cuibarit intre doua lanturi muntoase, Idi si Dikti, Heraklion este cel mai mare oras al insulei. Principalele puncte de atractie ale orasului sunt pietele Plateia Venizelou si Plateia Eleftherias. Plateia Venizelou se mandreste cu renumita Fantana a leilor, care este inima orasului si de unde se poate merge catre toate locurile de interes. 
  3. Tot in Heraklion se gaseste si al doilea cel mai mare muzeu arheologic din Grecia. Muzeul de Istorie al Cretei adaposteste sculpturi si inscriptii din perioada bizantina, venetiana si turceasca, pictura lui El Greco “Vedere catre muntele si manastirea Sinai”, precum si obiecte personale si manuscrise ale scriitorului national Nikos Katzantzakis.  
  4. Regiunea Lassithi este organizata in patru centre semi-urbane: Ayios Nikolaos, Ierapetra, Sitia si Neapoli. Lassithi este un platou situat intre munti, iar aici puteti admira padurea de palmieri, morile de vant si unele dintre cele mai luxoase statiuni si plaje de pe insula. Atractia principala este Pestera lui Zeus (Ideon Andron) unde, potrivit mitologiei grecesti, Zeus a fost ascuns cat era bebelus.
  5. Manastirea Arkadi este stalpul miscarii rebele care a dus la castigarea independentei Cretei. Manastirea a devenit sediul rebelilor cretani si a luptat alaturi de acestia in batalia dintre turci si greci, un adevarat Holocaust care a lasat in urma sute de femei si copii care au ales sa moara decat sa fie prizonieri. 
  6. Elounda este este cea mai luxoasa statiune de pe insula, cu o multime de complexe hoteliere, plaje cu nisi psi ape cristaline. 
  7. Hersonissos este mai animata statiune din Creta, preferata tinerilor datorita magazinelor, restaurantelor, teraselor si cluburilor de noapte. Statiunea ii castiga sip e turistii cu copii, avand aqua park-uri, un acvariu cu reptile si un muzeu in aer liber care reproduce un sat Cretan.
  8. Plaja Elafonissi este faimoasa pentru nisipul roz care in combinatie cun apele cristaline azurii creaza un peisaj rupt dintr-un film. Localizare: 82 km de Chania 
  9. Plaja Balos este bijuteria insulei Creta. Acesta este o laguna cu ape exotice, nisip alb si un castel venetian. Pe plaja Balos se ajunge cu barca din Chania Town si Kissamos. Localizare: 60 km de Chania
  10. Plaja Amoudara este locul ideal pentru iubitorii sporturilor de apa, în special windsurf, iar plajele sunt recompensate cu Blue Flag. Localizare: 10 km de Heraklion
lighthouse, sea, greece-1730952.jpg