Florenta si restul Italiei
 
Am spus de multe ori ca pentru mine exista Florenta si restul Italiei. Nicio alta regiune nu reprezinta mai bine spiritul, cultura si arta italiana asa cum sunt prezente in Toscana.
Dar, cum orice centru isi are propriul punct central, in jurul Florentei graviteaza toate celelalte comori ale Toscanei.
Florenta reprezinta centrul Renasterii, a artei lui di Cambio, Brunelleschi, Giotto sau Michelangelo, si indiferent pe care parte a raului Arno te duc pasii, vei gasi simboluri ale artei lor la fiecare colt de strada. Nu degeaba se spune despre Florenta ca este un muzeu in aer liber, este suficient sa strabati orasul de la Galeria de l’Academia la Palazzo Pitti sau de la Biserica Santa Croce la Santa Maria Novella, pentru a-ti face o idee despre adevarata valoare a operelor arhitectonice si de arta pe care le adaposteste.
Si daca, dupa ore petrecute prin galerii de arta, muzee sau biserici iti propui o plimbare in aer liber, este suficient sa te plimbi prin Gradinile Boboli, iar in final sa vezi apusul din Piazzale Michelangelo, locul in care marele artist ar fi vrut sa-l expuna pe adevaratul Davide si de unde se poate admira cea mai frumoasa si instagramata panorama a unui oras european.