Ibiza – o stare de spirit mai mult decat o destinatie de vacanta


Rar mi-a fost dat sa vad un loc in care cu greu recunosti turistii de localnici (iar aici ma refer si la cei cu case de vacanta in zona, adica localnicii de ocazie).

Ibiza e unul din aceste locuri, unde oamenii se bucura ca traiesc si arata acest lucru prin tot ceea ce fac, de la modul in care iti raspund cand le ceri informatii pe strada, cand te servesc la masa sau cand iti dau cheia la receptie.

Ai impresia ca bucuria si exuberanta molipsitoare a celor care vin sa petreaca in Ibiza i-a molipsit si pe localnici. Si nu cred ca sunt doar constienti ca ei traiesc datorita milioanelor de turisti care ii viziteaza an de an. Pur si simplu au invatat sa traisca…. si sa se bucure de ceea ce au intr-un moment dat.

Apropo de asta, in afara vilelor de multe milioane de euro insirate de-alungul coastei, majoritatea caselor din Ibiza sunt mici, albe si neaparat din piatra, ca sa pastreze racoare.

Lasand la o parte acest aspect, Ibiza are multe de oferit, pentru toate varstele. In nord si vestul insulei sunt statiuni si resorturi situate in golfulete  nisipoase si linistite, perfecte pentru familiile cu copii. Statiunile din est si sud, in jurul orasului Ibiza – Playa den Bossa, sau San Antonio reprezinta insa polul atractiei din Ibiza, numita pe buna dreptate Insula Alba, pentru ca aici zilele si noptile sunt la fel, adica albe.

Indiferent de ora din zi sau noapte in care iesi pe strada vei intalni turisti care merg la plaja/in cluburi/la masa sau care vin de la plaja/cluburi/masa etc. Magazinele sunt in marea lor majoritate deschise non-stop, sau aproape non-stop, 4-5 luni pe an, cat dureaza sezonul aici.

Celebrul apus de soare vazut de pe terasa la fel de celebrei Café del Mar (sau a celorlalte doua chiringuitos din San Antonio: Mambo si Savannah) nu este numai un must do pt Ibiza, reprezinta un eveniment in sine, trait atat de turisti cat si de localnici in egala masura, in fiecare seara, de parca ar fii un eveniment unic….pentru ca este unic pentru fiecare din cei prezenti la mese sau pe stanci, chiar daca l-au mai experimentat.

La sfarsitul lunii august ibicenii sarbatoresc in San Antonio pe Sf Bartolomeu – patronul orasului. Cu aceasta ocazie au loc petreceri de strada, unde lumea canta si danseaza, fie ca sunt turisti, fie ca sunt localnici, si fiecare o face in felul lui, fara sa deranjeze pe celalalt.

Mai sunt si alte petreceri, cu siguranta cele mai mari fiind petrecerile de deschidere si de inchidere a cluburilor din Ibiza (mai/iunie si septembrie/octombrie). Iar acest lucru se poate vedea inca din aeroport, unde, ca in  orice destinatie turistica care se respecta, ti se prezinta punctele de interes local, care la Ibiza inseamna evenimentele cu cei mai importanti artisti/DJ din cluburile locale.

In concluzie, Ibiza nu poate lasa indiferent pe nimeni si cu siguranta daca ai pus odata piciorul acolo vei dori sa te intorci ori de cate ori vei avea ocazia, pentru acea stare de spirit pe care ti-o transmite: Ibiza… let’s dream…let’s dance…let’s party!