Iordania, o tara de cutreierat de la nord la sud
 
Sunt putine tarile arabe pe care le poti cutreiera in voie de la nord la sud si de la est la vest, iar una dintre ele este fara indoiala Iordania.
O escapada in Iordania incepe si se termina cu Amman, care ziua sau noaptea este la fel de aglomerat, pentru ca aici traieste aproape jumatate din populatia tarii de 9 milioane de locuitori.
Citadela, teatrul roman si stradutele din orasul vechi sunt pline ochi de la rasaritul si pana la apusul soarelui.
Vestigiile lumii antice si cele ale crestinatatii se concentrealza in jurul capitalei si sunt de neratat: Jerash – cel mai bine pastrat oras roman din afara Italiei, Betania, pe malul Iordanului – locul real al botezului, de care iordanienii musulmani fiind nu profita asa cum ar trebui, Muntele Nebo – locul de unde Moise a vazut Pamantul Sfant sau Madaba cu biserica Sf Gheorghe si al sau mozaic care ilustreaza locurile sfinte ale crestinatatii.
Marea Moarta, acest lac sarat aflat la 430metri sub nivelul marii, ofera variante perfecte de cazare in cele cateva resorturi locale si internationale, localizate la o ora de mers cu masina de Amman si unde poti petrece un weekend de relaxare sau profitand se proprietatile terapeutice ale celei mai sarate ape de pe terra.
Dar, fara indoiala, locul pe care toti se asteapta sa-l vada si care este sinonim cu Iordania insasi, este Petra, orasul pierdut al nabatienilor, format pe rutele caravanelor care veneau din Arabia si se indreptau spre Siria, si descoperit la inceputul secolului XIX de un explorator elvetian. Este locul de care Iordania profita la maxim si pe buna dreptate, pentru ca tot ce se intampla aici se invarte in jurul Petrei ( turistic, economic si pana la urma social, aproape toata suflarea iordaniana iti da impresia ca traieste un jurul sau in legatura cu Petra).
Insa, daca la Petra am gasit ceea ce ma asteptam sa vad, Wadi Rum este de-a dreptul impresionant; acest desert cu nisip rosu, care in lumina apusului are o culoare si la rasarit alta, te impresioneaza prin vastitatea lui si prin stanciile care sunt imprastiate peste tot si printre care te poti plimba cu jeep-ul sau camila, evident insotit de un beduin nascut aici si care o sa-ti faca la nisip, in asteptarea rasaritului ‘ the best coffee ever’ si o sa -ti arate unde s-a filmat celebrul film ‘Lawrence al Arabiei’; este o experienta obligatorie pentru oricine ajunge in Iordania.
Iar daca vrei sa faci o baie buna cu adevarat trebuie sa ajungi la Aqaba, statiunea iordaniana de la Marea Rosie, cu un port turistic si resorturi pentru toate gusturile.
In consecinta, de la nord la sud sau de la sud la nord ( in functie de aeroportul pe care ajungi), Iordania ofera cateva locuri minunate de vizitat si experimentat la numai 2,5h de zbor de Bucuresti, iar prietenia si ospitalitatea iordanienilor si nu in ultimul rand bucataria lor te fac sa revii cu prima ocazie.