Israel, tara contrastelor
 
Asa cum musulmanii trebuie sa ajunga o data in viata la Mecca, tot asa, noi, crestinii, ar trebui sa ajungem macar o data in Tara Sfanta, pentru a incerca sa intelegem lumea in care ne-am nascut si in care traim.
Via Dolorosa sau Drumul Crucii care conduce in final la Biserica Mormantului Sfant se parcurge de turisti si pelerini deopotriva si indiferent de religia sau credinta fiecaruia, aceste locuri nu lasa indiferent pe nimeni.
De la zgarie-norii din Tel Aviv la casele de piatra din vechiul Jerusalem, diferentele sunt la tot pasul, vizibile atat la locuri dar mai ales la oameni. Intre laicul si aerisitul Haifa, cu splendidele gradini Bahai si pana la Jerusalim sau Nazareth, cu stradutele inguste si pietruite de mii de ani, fie ca esti turist, fie pelerin, gasesti peste tot ceva de vizitat sau de facut, indiferent de interese sau preocupari.
Ceea ce impresioneaza insa este diversitatea celor care traiesc aici.
Pe aceste pamanturi au trait din cele mai vechi timpuri oameni cu mentalitati, obiceiuri, stil de viata si religii extrem de diferite: evrei, crestini, musulmani, druzi, adeptii cultului bahai, beduini etc. Acesta este si motivul pt care aceasta zona este atat de disputata si probabil va mai fi atat timp cat vor exista contraste atat de mari intre cei de aici.
jerusalem, israel, mosque-953226.jpg