ISTANBUL, orasul dintre doua lumi


Istanbul – puntea de legatura dintre doua continente – Europa si Asia, este singurul oras din lume care a fost fost capitala a trei imperii: Roman, Bizantin si Otoman, un spatiu al contrastelor, plin de viata si culoare.
Patrimoniul artistic al orasului este extrem de vast.Printre principalele obiective turistice se numără moschei, biserici şi muzee: Biserica (acum moschee) Sfânta Sofia sau Hagia Sofia, Moscheea Albastrã (Sultan Ahmet Camii), datoritã motivelor florale si arãbescuri în nenumãrate tonuri si combinatii de albastru, este singura moschee din lume prevãzutã cu sase minarete, Palatul Topkapı Saray – palatul sultanilor, Basilica Cisterna – Palatul Scufundat ori Palatul Dolpmabahce – resedinta de vara a sutanilor care s-a vrut un “Versaille” turcesc.
Nu puteti rata nici vizita la Marele Bazar (Kapali Carsi). Este unul dintre cele mai mari din lume, cu peste 4000 de magazine de tot felul. Piata functioneaza in acelasi loc inca din vremea in care Mehmet II a cucerit orasul, fiind un paienjenis de magazine (de covoare, tesaturi si bijuterii), cafenele, pravalii cu maruntisuri, restaurante traditionale si magazine moderne. Interesanta este Istiklal Caddesi o strada plina de cafenele, magazine de haine si multe librarii, magazinele de pe Tesvikiye Caddesi si de pe stradutele din jur, Piata Ortakoy datorita cafenelelor si bistrourilor, unde nu trebuie sa ratati faimosii Kumpir – cartofi copti in coaja – sau covrigii cu susan (vestitii simiti).
Dar Istanbul inseamna mai mult decat Sultanahmet, cum turcia se intinde si dincolo de Antalya.
Turistii care vin pentru prima data la istanbul se opresc, cu voia lor sau a agentului de turism, direct in Sultanahmet ( evident pt Moscheea Albastra, Hagia Sofia, topkapi si marele bazar), sau cel mult trec Golden Horn si se opresc in piata Taksim; iar cei care ajung sa vada si palatul Dolmabahce sau sa faca cumparaturi in Nisantasi cred ca au vazut tot.
Dar Istanbulul autentic aici incepe, iar cel mai bine se vede asta de pe bosfor. Fie pe partea europeana – in Ortakoy, fie in partea asiatica – in Uskudar, incepe adevaratul Istanbul; iar un tur complet nu se poate incheia fara sa treceti stramtoarea peste unul din poduri, fara sa vedeti cetatea Rumeli pe malul Bosforului, vilele in stil otoman din Beykoz sau fara sa admirati apusul de la una din terasele de pe malul asiatic vizavi de Kiz Kulesi.