Lisabona, orasul de la capatul Europei

Cand spui Lisabona te gandesti fara sa vrei la capatul Europei, la Atlantic si la navigatorii portughezi care au cutreierat marile in cautarea comorilor lumii noi.

Lisabona este insa mai mult decat atat: de la stradutele inguste si pietruite din Alfama sau Barrio Alto la cele doua mari poduri de pe raul Tejo: Vasco da Gama si 25 de Abril, reprezinta o combinatie intre vechi si modern, intre cultura si civilizatia europeana si cea

maura,  rar intalnita in alte parti.

Baixa, cartierul reconstruit dupa cutremurul din 1755 de Marques de Pombal, reprezinta si azi nucleul comercial al orasului, care se continua spre orasul de sus cu Chiado, plin de magazine de antichitati si boutique-uri cu produse traditionale (de la multicolorele genti si pantofi de pluta la vestitele azulejos – ceramica alb-albastra care imbraca casele vechi din lisabona si nu numai).

Sa nu uitam nici Belem, zona portuara unde se afla doua din cele mai semnificative monumente la lisabonei: Torre de Belem si Monasterio de los Jeronimos.

Iar daca nu sunteti inca convinsi ca zona Lisabonei trebuie vizitata va  propunem o excursie in minunatele statiuni cu plaje intinse de nisip de pe coasta Atlanticului in apropierea Lisabonei: Cascais, Estoril, Sintra (resedinta de vara a casei regale portugheze, neaparat de vizitat Palacio da Pena). Si daca vreti sa atingeti capatul Europei va recomandam sa ajungeti la Cabo da Roca (Guincho) – cel mai vestic punct al Europei, acolo unde valurile imense se sparg de tarm si formeaza spuma marii pe cateva sute de metri in lag; si neaparat sa va opriti pentru o cafea si o prajitura portugheza – Pasteis de Nata, si cateva poze la restaurantul hotelului Fortalezza da Guincho.

Iar daca nu sunteti inca convinsi ca zona Lisabonei trebuie vizitata va  propunem o excursie in minunatele statiuni cu plaje intinse de nisip de pe coasta Atlanticului in apropierea Lisabonei: Cascais, Estoril, Sintra (resedinta de vara a casei regale portugheze, neaparat de vizitat Palacio da Pena). Si daca vreti sa atingeti capatul Europei va recomandam sa ajungeti la Cabo da Roca (Guincho) – cel mai vestic punct al Europei, acolo unde valurile imense se sparg de tarm si formeaza spuma marii pe cateva sute de metri in lag; si neaparat sa va opriti pentru o cafea si o prajitura portugheza – Pasteis de Nata, si cateva poze la restaurantul hotelului Fortalezza da Guincho.

tram, train, road-4379656.jpg