Riga, comoara baltica

RIGA, capitala Letoniei, este situata pe malul Marii Baltice, la gura de varsare a raului Daugava.  Este cel mai mare oras din Tarile Baltice si  un important centru cultural si  educational.

O  vizita in acest oras inclus in patrimoniul UNESCO din anul 1997 iti  va incanta simtul artistic datorita frumusetii arhitecturale medievale germanica,  clasica dar si a cladirilor realizate in stilul art nouveau (Jugendstil). Cea mai mare concentrare de  astfel de cladiri se gaseste pe Alberta Street iar din acest punct de vedere orasul mai este  supranumit ‘’Parisul Nordului’’ si se poate compara numai cu   Viena, Praga sau Barcelona.

Pe malul drept al raului Daugava se gasesc cele mai importante monumente din Orasul Vechi:  cladiri istorice si de arhitectura din secolul 14 pana astazi , de mare insemnatate fiind biserica St Peter, House of The Blackheads si Domul din Riga- cea mai mare biserica din statele baltice.  Langa dom se afla un vechi castel construit in secolul 13 care in prezent adapsoteste 3 muzee: Muzeul de Istorie al Letoniei, Muzeul de Arta, si cel de Istorie al Literaturii. La est de Orasul vechi se afla  un parc frumos cu Monumentul Libertatii iar la periferie -Catedrala Ortodoxă Rusă.

La Riga, veţi găsi multe alte biserici, clădiri şi muzee cu o arhitectura impresionanta cum sunt: Academia de Arte, Cladirea Teatrului National, St Stephens Church, Cinema Riga, Universitatea, Opera Nationala, Poarta Suedeza si Palatul Parlamentului.

Cluburile de ultimă oră, pub-uri intime locale, lounge funky bar, si tavernele  in stil medieval sunt optiunile pentru distractia din timpul noptii iar pe timp de zi  te poti delecta la una  numeroasele cafenele sau restaurante ce transforma orasul într-un paradis gastronomic al Europei de Nord. Reprezentativa pentru oras este si  piata centrala- printre cele mai vechi si mai mari din Europa.

Capitala Letoniei reprezinta deasemenea una din cele mai dinamice scene de muzica si teatru clasic. In fiecare zi a anului sunt mai multe productii iar localnicii tineri şi varstnici au făcut din participarea  la operă, balet sau simfonie o parte regulată a vieţii lor.

Excursii in imprejurimi:

Jūrmala – o statiune balneara la doar 21 km, preferata pentru vacantele in familie de mai bine de o suta de ani . De aici se pot face si excursii in Jurmala Kemeri , un parc national.

Sigulda este unul dintre cele mai pitoresti orase din Letonia, adesea numit si “Elvetia letona” si este situat la 50 km de Riga in valea raului Gauja, in cadrul parcului national cu acelasi nume. Experimentati aerul autentic al Evului Mediu, castele si figuri de eroi, legende romantice  si privelisti minunate.

Bauska-67 km sud de regiunea de la Riga, este un tezaur de castele medievale şi palate în stil baroc. Peisajul este perfect pentru drumetii şi explorare.

Kurzeme este centrul istoric al Letoniei  iar Kuldiga- cel mai frumos oraş de provincie din ţară. Mare parte din arhitectura de lemn a oraşului ce dateaza din sec 16 este intacta . In apropiere puteţi vizita Ventas rumba, cea mai mare cascada din Europa (249m).

latvia, riga, daugava-3725546.jpg