Sankt Petersburg sau Venetia Nordului

Al 2lea oras ca importanta din federatia Rusa, St Petersburg este numit si Venetia Nordului datorita asezarii pe o retea de canale, care ii confera si o mare diferenta functie de anotimp: nu este acelasi oras in lunile friguroase, cu canalele inghetate care pot fi trecute pe jos, sau in lunile de vara, cand aceste canale sunt deschise navigatiei. Transformarea orasului cunoaste apogeul in zilele din preajma echinoctiului de vara cand sunt doar 3-4 ore pe zi fara lumina si se traiesc zile si nopti albe, motiv de sarbatoare si festivaluri care aduna milioane de turisti anual.

Sankt Petersburg este un oras baroc, frumos si complex, scos in evidenta de evenimentele istorice, dar care nu traieste doar prin ele. Cea mai buna forma de a lua pulsul orasului este o plimbare pe legendara Nevski Prospekt (calea Nevski), atat de vizitata de turistii din intreaga lume si datorita scriitorilor rusi care au evocat-o atat de des in operele lor. In imediata vecinatate sunt 4 biserici integrate in complexul muzeistic Sf. Isaac: catedrala Smolny, catedrala Invierii, catedrala Sf. Samson si catedrala Sf. Isaac; foarte aproape se gasesc si statuia calaretului de bronz in piata Petru cel Mare sau fortareata Petru si Pavel, ridicata de petru cel Mare in 1703.

Pentru iubitorii artei St petersburg gazduieste cateva din cele mai importante muzee ale lumii: Muzeul Hermitage, aflat pe maulul Nevei in palatul de Iarna, resedinta tarilor rusi, mezeul de arta contemorana, muzeul rus etc.

Insa nicio excursie la St Petersburg nu se poate termina fara sa fi vazut palatul Ecaterinei de la Tsarskoye Selo, resedinta de vara a tarilor rusi, aflat la 25 km de st peterburg, cu impresionanta sala de Chihlimbar sau Complexul de la peterhof sau Versaille-ul Rusiei, ridicat din ordinal lui Petru cel Mare si devenit intre timp patrimoniu UNESCO.

Sankt Petersburg este un oras tanar, cu origini la inceputul sec al 18-lea si care, de la sfarsitul imperiului sovietic in 1991 traieste o spectaculoasa intoarcere in viitor.

Incepand din acest an s-a introdus viza electronica pt turistii romani care doresc sa calatoreasca in regiunea St Peterburg si din aceasta vara se vor opera si zboruri directe, deci doua motive in plus sa vizitam minunata venetie a nordului.

the hermitage, winter palace, hermitage-4409601.jpg