Veliko Tarnovo, capitala medievala a Bulgariei

Veliko Tarnovo, capitala medievala a Bulgariei, aflata la doar 165 km de Bucuresti, a fost inclusa in Patrimoniul cultural UNESCO datorita bogatiilor culturale pe care le poseda.

Podurile peste raul Yantra si dealurile care inconjoara orasul nu sunt singurele atractii ale locului. Castelul Tsarevets aflat in afara cetatii, Monumentul Regelui Assen, bisericile Sf Dumitru (sec 12), Sf Gheorghe (sec 17 ) si Sfintii Apostoli Petru si Pavel (sec 12), Catedrala orasului  cu hramul “ Nasterea SfinteiFecioare” sunt doar cateva dintre punctele de atractie ale orasului.

Daca va plimbati pe stradutele inguste si pietruite ale orasului vechi nu ratati vestita strada Gurko, impinzita de magazine cu suveniruri locale facute manual (pielarie si ceramica).

Dar poate cel mai mare punct de atractie al orasului il reprezinta Festivalul de Sunet si Lumini, care are loc periodic din 1985, proiectat pe dealurile si cetatea Tsarevets.

In apropiere de Veliko Tarnovo se afla satul Arbanassi (10 km), care reprezinta unul din cele mai bine conservate sate din perioada medievala a Bulgariei. Peste 100 de case din piatra si lemn, construite in perioada sec 17-18, si cateva biserici inconjurate de un zid de piatra, alcatuiesc aceasta asezare vizitata anual de numerosi turisti.

Atat in Veliko, cat si in Arbanassi se gasesc o multime de restaurante si taverne care ii asteapta pe turisti cu mancaruri traditionale.

De asemenea oferta de cazare in Veliko Tarnovo este foarte variata, de la pensiunile localnicilor aflate in case traditionale pana la hoteluri de 4* dotate cu toate facilitatile.

veliko turnover, bulgaria, town-107352.jpg